Peki, Varanasi’ye geldik nereleri gezmeliyiz?
Varanasi’de Ganj nehri boyunca, çok sayıda önemli Ghats bulunuyor. Güney Asya
bölgesinde, ghat kelimesi, bir su kütlesine ve genellikle kutsal bir nehre kadar
uzanan bir dizi adımları ifade etmektedir. İlk olarak bu ghatları gezerek
başlayalım.
Assi Ghats, Shamshan Ghats, Dasaswamedh Gat, Man Mandir Gat, Scindia
Gat, Panchganga Gat gibi çok çeşitli ghatlarda dini ayinler, temizlenme, ölü
yakma gibi Hindularca kutsal sayılan etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Ganj
nehri kıyısındaki bu ghatlara gidebilir, herhangi bir dini etkinliğe denk
gelebilir ve bu konuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olablirsiniz.
Ayrıca tapınaklarıyla ünlü bir şehirdir. (Tapınaklar konusuna gelmişken
belirtmekte fayda var Hindu olmayanların bazı tapınaklara girmesine
izin verilmemektedir. ) Şimdi önemli birkaç tane tapınağı inceleyelim.
Durga Tapınağı, 18’nci yüzyılda yapılmış, şehrin en önemli tapınaklarından birisidir. Tulsi Manas Tapınağı, 1964 yılında, bir hayırsever aile tarafından beyaz mermerden inşa edilmiştir. Lord Rama adına adanmıştır.
Ganj nehrinin kıyısında olmasının da etkisiyle her yıl yüzlerce turist çekmektedir. Varanasi, kültür farklı kültür deneyimi için gidip görmesi gereken yerlerin arasındadır. Özellikle şehrin kutsal atmosferi ziyaretçilerini hemen etkisi altına almaktadır.
Tapınak kenti olarak adlandırılan bu şehirde yaklaşık 200 tane tapınak bulunmaktadır. Bu şehri ziyaret ettiğinizde, şehir merkezindeki çarşıdan ipek kumaşlar, pirinç eşyalar ve parfümler satın alabilirsiniz. İpeğinin yumuşaklığı ile dünyaca meşhurdur Varanasi. Varanasi mutfağı zengin çeşitleriyle ünlüdür. Değişik lezzetler arıyorsanız çeşit çeşit yerel yemekleriyle burası tam size göre.
Ganj nehri boyunca, çok sayıda önemli Ghats bulunuyor. Güney Asya bölgesinde, ghat kelimesi, bir su kütlesine ve genellikle kutsal bir nehre kadar uzanan bir dizi adımları ifade etmektedir. Assi Ghats, Shamshan Ghats, Dasaswamedh Gat, Man Mandir Gat, Scindia Gat, Panchganga Gat gibi çeşitli gatlarda dini ayinler, temizlenme, ölü yakma gibi Hindularca kutsal sayılan etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
Her Hindu hayatında bir kez buraya hac için gelmeyi beklemektedir. Gyanvapi Camisi, Babür imparatorları tarafından inşa edilmiştir. Ramnagar Fort Kalesi, 18’nci yüzyıldan bu yana, Kashi krallarına ev sahipliği yapmıştır.
Sankat Mochan Hanuman Temple, şehirdeki diğer tapınaklardan biridir. Hindu tanrısı Hanuman’a atfen yapılmıştır.
Hindistan; sokak lezzetleri
Ezgi'nin gezi notlarından...
Geçen yaz sonunda hayalime kavuştum ve Hindistan'a gittim. Temmuz ayının sonuydu
ve büyük gün gelmişti ve o gün uçtum.
Öğlen gibi uçağımız havaalanına inmişti. İlk bulduğum taksiyle otelime yol alırken neredeyse camdan tüm gövdemi çıkarıp her anın fotoğrafını çekmeye çalışıyor, sağa sola bir çocuk merakıyla bakıyordum. Otele gidip, hızla giyinip tekrar çıktım.
Sokaklar televizyonda gördüğümden çok farklı değildi ama koku… Sokaklar köri, kukuma, kimyon ve birbirine harman olmuş birçok baharat kokuyordu.
Hindistan mutfağının tanıtıldığı açık hava festivaline gelmişsiniz hissi veren seyyar mutfaklarda ne varsa hepsini tattım diyebilirim. Hijyen konusunda çok takıntılı değilim, her gördüğüm yerde de yemek yemedim tabi.
Hindistan’dan döndüğünde “Oralarda aç kaldık vallahi, bir daha da gitmem Hindistan’a!” diyen bünyelere itibar etmeyiniz, aç kalınmıyor çok da lezzetli yemekler keşfediyorsunuz.
Ben de hazır hayallerimin ülkesine gelmişken hem bol bol gezdim hem de bir gurme edasıyla yenilebilir her şeyi denedim. Şerbetli tatlıları pek sevmem ama jalebi gerçekten harikaydı.
Sarımsak ve yağla yaptıkları ekmek naan’ın tadı ise hala damağımda. Yoğurt ve sütten yapılan; çilek, muz, mango gibi meyvelerle tatlandırılan ve günde üç öğün içtiğim lassi de efsane bir karışım. “Milkshake işte canım ne farkı var?” diye düşünmeyin, çok farkı var.
Sanırım sütün lezzetinden kaynaklanıyor. Bir de farklı soslarla servis edilen, sebzeli bir börekleri var; asla bir tabakla yetinemiyorsunuz. Yani özetle Hindistan adeta bir lezzetler cenneti ve döndüğünüzde özleyeceğiniz tatlara sahip.
Birgün yolunuz düşerse önyargılarınızı bir kenara bırakıp hepsinin tadına bakmanızı öneririm. Şimdiden afiyet olsun.:)
Ezgi Selin. 2016